Tåg mot Nacka, tag plats…

I dag slutar tunnelbanans blå linje i Kungsträdgården – en av tunnelbanenätets vackraste stationer men ett litet abrupt stopp. Det känns helt logiskt att tunnelbanetågen skulle fortsätta köra, under vattnet – mot Södermalm och Nacka.

Om några år ska det förhoppningsvis vara möjligt att ta tåget vidare till Nacka – och för Nacka-, Värmdö-, Sjöstads- och Söderbor att åka direkt till City, eller vidare till t.ex. arbetsplatsområdena i Kista och Solna strand. Planerna på tunnelbana till Nacka har funnits länge. Nu blir de mer konkreta. En idéskiss har visat olika alternativ för ostsektorns kollektivtrafik, och det är nu dags att ta steget vidare.

Folkpartiet har länge förespråkat tunnelbaneutbyggnad. Nacka-linjen vore som sagt ett logiskt komplement som skulle innebära stora vinster för ett framtida, fortsatt växande, Stockholms län. Det är bara ett av de många beslut som behöver tas för att bygga ut kollektivtrafiken. Efter Nacka väntar inte minst att få en lösning för den likaledes expansiva nordost-sektorn. Men tunnelbana till Nacka är en av de viktigaste och mest naturliga satsningarna.

Nu är det dags att sätta sig vid förhandlingsbordet, för att sedan kunna sätta spaden i marken. Om det skriver Folkpartiets förbundsordförande i Stockholms län, Erik Ullenhag, och jag, som också sitter med i förbundsstyrelsen och är vice ordförande för Folkpartiet i Stockholms stad, på SvD Opinion i dag.

Bloggar: Anders Ekegren, kommunalråd i Solna och ordförande i Folkpartiets kommunalpolitiska råd. Anna Starbrink. Liberala Studenter Stockholm. FP:s trafikblogg. FP Stockholms län, Folkpartibloggen. Christoffer Fagerberg. Jesper Svensson. Mark Klamberg. Lars Lundqvist.

8 responses to “Tåg mot Nacka, tag plats…

 1. Strålande bra idé. Framför allt för alla de som skall till sina sommarställen och ut i Skärgården. Hoppas de får en rejäl utfartsparkering.

  • birgittarydberg

   Javisst blir kanske en del sommarboende glada. Men framför allt de tiotusentals personer som kommer åka med den nya tunnelbanelinjen varje dag, och de tusentals som kan bo i nya bostäder som möjliggörs tack vare denna utbyggnad.

 2. Pingback: Bygg blå linje till Nacka! | Anna Starbrink

 3. Pingback: Nu är det dags att bygga ut tunnelbanan till Nacka |

 4. Pingback: Dags för tåg till Nacka « Christoffer Fagerberg

 5. Pingback: FP vill ha tunnelbana till Nacka | Lars Lundqvists blogg

 6. Pingback: Alliansen enig om tunnelbana till Nacka! | Lars Lundqvists blogg

 7. Pingback: Kungsholmen än mer i centrum – tunnelbana till Nacka | Rasmus (liberal)