Stärk papperslösas rätt till vård – i hela landet

Det behövs en lagstiftning för att säkra att alla i Sverige har rätt till vård. Det skriver jag tillsammans med Liberala Ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm, Christoffer Fagerberg, på DN.se.

Vårt liberala ungdomsförbund har som jag skrivit tidigare uppmärksammat de papperslösa flyktingarnas situation och bedriver en kampanj för deras rätt till vård. Sverige ligger illa till i en europeisk jämförelse. I Stockholms läns landsting har vi gjort vårt bästa för att lösa situationen, och jag hoppas att andra landsting följer efter, men det räcker inte. För att undvika stora skillnader mellan olika delar av landet behövs ett nationellt initiativ.

Amanda Brihed, Andreas Froby, Pia Närman, Kristina Palmgren och Unga Folkpartiet bloggar också.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 responses to “Stärk papperslösas rätt till vård – i hela landet

 1. Pingback: Om papperslösas situation « Christoffer Fagerberg

 2. Pingback: Förhoppningsvis kanske alla har rätt till vård i Sverige snart | Andreas Froby (FP) – Ge ett kryss till framtidens politiker – kandidat till Botkyrkas fullmäktige

 3. Pingback: Lagstifta om papperslösas rätt till vård | Unga Folkpartiet

 4. Ni är helt fel ute med detta förslag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Pingback: Papperslös är inte rättslös « Martin Andreasson (FP)

 6. Pingback: Vård för papperslösa – medmänsklighet eller omänsklighet « Per pladdrar på

 7. Subventionerad vård för papperslösa vuxna ges inte. Som liberal kan jag inte acceptera detta.

  Vuxnas möjlighet till god vård är av stor vikt ur ett barnperspektiv. Föräldrars fysiska och psykiska hälsa är av avgörande betydelse för barnet, både för att den påverkar barnens hälsa och för att den påverkar föräldrarnas förmåga att ge barnet omvårdnad. Barn utan papper lever ofta utan sociala kontaktnät och är mer hänvisade till sina föräldrar än andra barn. De blir därför särskilt sårbara i förhållande till sina föräldrars fysiska och psykiska hälsa.
  http://www.folkpartiet.se/madelainepavlidis

 8. birgittarydberg

  Därför vill vi ha lagstiftning som gör att gömda och papperslösa får vård på samma sätt som asylsökande. Helst hade vi sett ett sådant beslut redan, nu blev det en utredning för att Moderaterna inte var med på att direkt ändra i regelverket. I Stockholms län har fattat beslut i landstingsfullmäktige att så gott det går med dagens lagstiftning att se till att man inte nekas vård.

 9. Pingback: ge människor vård efter behov, inte utifrån medborgarskap | Smilesuss